Den som tror att valresultatet är viktigt, har zoomat in för nära. Valresultatet är fullständigt meningslöst, sålänge vi vägra förstå varför kommer kaoset fortsätta att eskalera.

Kaoset idag består av flera delar, men exempel är bland andra

  • Vägran att acceptera väljargruppen man själv inte sympatiserar med
  • En oliktänkare är inte värd att ha som del i sin egen vänskapskrets
  • Man vägrar att acceptera "fel" valresultat
  • Övertygelse om att "sålänge vi vinner har har vi vunnit över dom andra"
  • Missförstå andra för att gynna sig själv
  • Odemokratiska och ofta våldsamma handlingar är tillåtna i kampen för sin egen ideologi - "kampen för allas lika värde" eller "kampen för att rädda Sverige"
  • Uppfattnigen om att alla som röstar "fel" är dumma och saknar kunskap

Problem ligger hos samtliga regeringspartier

Detta gäller för alla inom alla de tre blocken vänster, höger och SD. Vänstern kommer aldrig acceptera en Sverigedemokratisk regering, gömmer valsedlar och tar bort fd vänner från facebook. Sverigedemokrater har fullständigt omyndigförklarat vänstern. Det blå blocket är något mer spretigt, Centern och Liberalerna har en mer typisk vänsterpolitisk retorik medan Moderaterna och Kristdemokraterna står någonstans mittemellan allt och alla, utanför skottgluggen. Vad vi vet är att ingen kan enas om det mest grundläggande, en objektiv enighet kring en enda situation. Går ekonomin bra eller dåligt? Vilka problem har vi? Måste ett land anamma gemensamma värderingar? Vi vet knappt vad ett land är. Vi ser exempelvis hur jämställdhet används som ett politiskt vapen, men vapnet tappar sin styrka hos motståndaren när den rådande jämställdhetskampen uppfattas som missriktad. Det läser avsändaren in som att motståndaren vill minska jämställdheten i Sverige, när det egentligen handlar om två olika vägar att gå. Ett problem är att allas olika hjärtefrågorna blivit en personlig norm. Ett debatt kring en fråga blir en kritik mot dig som person.

Så varför är valresultatet oviktigt?

Det spelar ingen roll hur valresultatet ser ut när vi har helt andra problem i Sverige. Problemet är att vanligt folk just nu bedriver ett lågintensivt krig mot varann. Oviljan att faktiskt förstå vad motståndarna säger bidrar inte till någonting annat än att gräva ner oss i skyttegravar. Om vänstern får fyra nya år kommer högern att explodera ännu kraftigare inför valet 2022, om högern får fyra nya år kommer vänstern att explodera, om SD får inflytande kommer alla andra partier att i olika grader ogiltigförklara valet. Oavsett vad som händer kommer folk bli upprörda, ta till kraftfullare verktyg i sin egen övertygelse. Svenska folket har blivit världens sämsta förlorare, och vinnare. Sverige slutar med remi, oavgjort. Vad är lösningen? Det ser inte bättre ut än att Sverige måste ställas inför ett ännu större kaos, en demokratisk kris och kollaps. För då kan vi starta om, börja bygga upp vår idag obefintliga demokrati. För faktum är alla svenskar utger sig för att vara demokraterer, men vägrar se att vi beter oss odemokratiskt. Blir du upprörd? Jag vet.