Efter polisens jätteräd i Christiania den 22/5 som förde till att invånarna stängde för att städa upp på gatan märks inte mycket av. I fredags öppnade gatan igen, med tre nya razzior. Idag klockan 12 åkte jag ännu en gång till Christiania för att ta tempen på gatan efter den senaste veckans kaos.

I fredags öppnade Pusher Street igen, till det som beskrivs som "en ny och trevligare gata". Förvåningen kom när polisen samma dag genomförde en ny razzia mot gatan. Den danska tidningen bt.dk skriver att beslaget denna gången var "2,3 kilo hasch, 1,1 kilo skunk, 28 gram pot, 927 vanliga joints och 294 stora joints". Dagen efter, på lördagen genomfördes ännu en razzia, rapporterat av danska TV2 Lorry. När alla trodde att lugnet lagt sig kom söndagen med ännu ett tillslag. Det är inte lätt att driva försäljning i Chrstiania under dessa dagar.

Läs tidigare "Christiania och Pusher Street tar ut ny riktning"

När jag idag fick höra om ännu ett tillslag idag söndag, åkte jag till Christiania åter igen för att se vad som händer där. I tidningarna står det att polisen kommer vara på plats under hela dagen och i bilen hör jag på Radio24syv att polisen håller gatan, väl på plats minuterna senare möts jag av någonting helt annat.

Av det som beskrivs som "en ny och trevligare gata" märks inte mycket. Polisen lyser med sin frånvaro och försäljarna står och bygger upp nya bodar efter att polisen jämnat ut de gamla med marken. De som inte orkar bygga har istället bara lagt upp varorna på lastpallar och småbord. Det som förvånar mig mest är främst två saker, den felaktiga rapporteringen om polisens närvaro under dagen samt utevaron av "den nya och trevligare gatan". Pusher Street ser ut precis som jag minns det från tidigare, utan ett spår av de senaste tre dagarnas razzior. Gatan är full av försäljare och turister, den som vill handla kommer inte att stöta på patrull. Ingenstans ser jag det som christianiterna beskrev som det "nya" pusher street. VAD ÄR NYTT?. De har inte gjort några nämnvärda förändringar som imponerar på varesig polis eller kommun.

Pusher Street

Bild: Hönans kraft. Till höger börjar Pusher Street.

Var detta syftet med christianiternas stängning eller har de misslyckats? Christianiterna har beskrivit situationen som ohållbar och har tillsammans med polisen diskuterat framtiden. Jag har tidigare misstänkt att christianiterna är livrädda för att området skall jämnas med marken, där drogerna varit ett av de starkaste argumenten. Att christianiterna vill ha en begränsad och strukturerad försäljning kan inte tolkas som någonting annat än ett försök att hålla polisen borta. När nu gatan ser ut precis som tidigare, finns då risken att gatan och därmed hela området riskerar extremare påtryckningar av Köpenhamn stad och polisen framöver? För det är inte christianiterna som står för försäljning, det är uppenbart att försäljarna använder området som en frizon för sin verksamhet. Spelar det någon roll vad de boende vill, när försäljarna är starkare?

Att de boende ibland vill röka eller att de boende i Köpenhamn vet exakt var de skall vända sig när suget kryper sig på skulle jag säga är positivt för Köpenhamn. Att reglera försäljning till ett område fullt med turister har sina fördelar jämfört med situationen i Sverige, där försäljarna rör sig dolt i den undre världen och skapar en känsla otrygghet i den publika miljön. Är det dit Köpenhamn nu är påväg? Vi kan antagligen vänta oss mängder av tillslag bara under den kommande veckan. Vad blir konsekvensen av detta? Ingenting troligtvis, ingenting händer förrän Christiania töms på människor och statens grävmaskiner får fritt spelrum under en månads tid. Om det sker i sommar eller om 10 år, det vet ingen mer än kommunen själv. Ett plats som är unik i sitt slag, det blir ett minne blott.