De etablerade medierna säger sig rapportera om sanningen. Alternativa medier säger sig också rapportera om sanningen. Varför inte rada upp de vanligaste och själva dra slutsatsen istället för att SVT gör det åt oss? Vi tar oss friheten att också stämpla de olika sidorna som osäkra, semisäkra och säkra!


Expressen (expressen.se)

Tidningen har i alla tider agerat skvallerblaska och varit fullmatade med kändisskvaller och felaktiga nyheter. En vanlig kommentar har alltid varit att "man borde egentligen sluta köpa tidningen". Mängder av förtalsanklagelser har riktats mot Expressen. Exempel är Marie Fredriksson (Aftonbladet, 2003), Gudrun Schyman (Aftonbladet, 2001), Björn Ranelid (DN, 2003) och Mikael Persbrandt (DN, 2005) för att nämna några.

Expressen har också varit för en reglering av information på nätet tillsammans med ministrar och utövat påtryckningar på aktörer som Google och Facebook att städa i sitt innehåll. För oss som vill få en inblick i hur Hitler förde sin retorik eller förstå dagens nazistiska rörelser i syfte att lära känna vår historia och samtid måste därmed söka informationen på annat håll. Tack Expressen.

Expressens journalistik bedöms som


Aftonbladet (aftonbladet.se)

En kvällstidning precis som Expressen. Vänsterbaserade känsloargument sprider "fakta" utan att läsaren förstår att det är just vänsterpropaganda. 2017 erkänner Åsa Linderborg att också vänsterpopulism existerar. År 2000 publicerade Aftonbladet en text som man idag kallar högerpopulism och brun fakta (Aftonbladet, Så många brott begår invandrare, 2000). Några år senare slutade BRÅ föra statistik och alla som kritiserade detta kritiserades istället hårt av Aftonbladet. När Löfven och Socialdemokraterna tvärvände och införde sin hårdare invandringspolitik (Expressen, Så gick det till när Socialdemokraterna totalt svängde om invandringen, 2018) såg man också grönt ljus, kort tid efter publicerar Aftonbladet den förbjudna datan, data som behövs för att kartlägga var resurser skall riktas. Relationen invandrare och brott. (Aftonbladet, maj 2018). Sammanträffande att regeringen gav BRÅ uppdraget att föra viss statistik på detta vid årsskiftet? Expressen rapporterar också om Löfvens tokvändning om brott, (Expressen, maj 2018).

Aftonbladets journalistik bedöms som


Ledarsidorna (ledarsidorna.se)

Ledarsidorna fyller en stor del av tomrummet som finns i Sverige i avséendet att de driver en seriös samhällskritisk plattform och texterna håller mycket hög nivå. De rör sig ständigt i mittenfåran utan att någonsin riskera att tippa över till höger eller vänsterpopulism. De uppfyller vad de själva beskriver sig som: "systemkritisk, konsekvensneutral och ständigt i opposition." Den seriösaste av alla "alternativmedier". Trots det brunmålade från flera håll.

Ledarsidorna bedöms som


DN (dn.se)

DN är en tagit på sig rollen som folkbildare och politikernas högra hand med en grundton åt vänster. När Reinfeldt vädjade till öppna hjärtan pumpade DN ut artiklar om flyktingars situation och vad vi kan göra för att hjälpa, solidaritet och medmänsklighet. När Löfven och Romson senare stängde gränsen totalvände man i sin rapportering, opinionen man drivit i ena riktningen skulle man nu få i gungning åt motsatt håll. Samma sak hände i exemplet om invandring och kriminialitet. Expressen har varit drivande i sin mörkning av fakta genom att svartmåla de som ställer frågan. Dessutom har man i över 10 år spottat på svenska folkets frustration gällande välfärd och önskan om en nyanserad debatt.

Journalistiken man driver på DN är rent populistisk och man är högst politisk i sin "nyanserade" journalistik. Vi sett hur DN publicerat flera felaktiga artiklar om ryska spioner, hemlig avlyssning och aktörers samröre med främmande makt (ryssar primärt). Ett exempel är ubåtsjakten i Stockholms skärgård (DN, Försvarsinsats i Stockholms skärgård) som inte ledde till någonting. För att åter igen befästa bilden av att Ryssland som ensidigt onda och manipulerade Putin-lakejer försökte man avslöja att Hanif Bali hade samröre med Chang Frick och indirekt med Ryssland (DN, 2018). Hanif Bali visade att journalister får betaljobb/uppdrag från utrikesdepartementet. Man misstänkte att Sverige utsatts för ett spionage och Hanif Hamnade i blåsväder. När Hanif och Moderaterna "enats" om att Hanif skulle ta timeout på twitter tröttnade DN på att gräva i och rapportera om rysslands spionage mot Sverige. Var drivkraften att avslöja spionage eller misskreditera Moderaterna? DN är livrädda för Ryssland och kallar sig "oberoende liberal" men speglar istället beroende vänster.

Dagens nyheters journalistik bedöms som


Svenska Dagbladet (svd.se)

SvD är tidningen som får det största statliga presstödet i Sverige (ca 40 miljoner kronor), dessutom krävs att man slår av annonsblockerare för att de skall tjäna pengar på reklam, när vi väl accepterar reklamen möts vi av en betalvägg. Skattepengar går alltså till en tidning som vi ändå måste betala för. Trots detta har man valt samma väg som Aftonbladet, Expressen och DN där man sitter i knät på politikerna. Retoriken och det mediala förfallet följer Dagens nyheter.

Svenska dagbladets journalistik bedöms som


Nyheter idag

Tidningen får inget presstöd och granskar makten till skillnad från SvD, DN, SVT, Aftonbladet och Expressen som tvärtom granskar folket. Nyheter idag kritiseras och granskas hårt av de äldre medierna, konsekvensen har blivit en sträng intern faktagranskning. Tidningen har dessutom flera stora avslöjanden bakom sig, bland annat Transportstyrelse-gate (Nyheter idag, juli 2017) och hur DN mörkade sexövergreppen på festivalen "We are Stockholm" i Kungsträdgården i Stockholm (Nyheter idag, januari 2016). Ilan Sadé (MED) kommenterar (Ilan Sadé, februari 2018) Nyheter idag: "Mediemarknaden i Sverige har varit alldeles för likriktad. Nyheter Idag är ett komplement som ger en ny röst och breddar medierapporteringen. Tidningen har redan gjort ett par egna stora avslöjanden.".

Risken för Nyheter idag är att man riskerar ta ut för kraftiga svängar för att driva opinion. Nödvändigt men i och med att vi saknar en seriös motpol kan det ibland vara svårt att lägga märke till.

Nyheter idags journalistik bedöms som


Göteborgs-Posten (gp.se)

GP var tidigare en tidning som drev medvindsjournalistik likt DN, SvD och Aftonbladet ännu gör idag. Ledartexterna handlade uteslutande om ämnen som hör hemma på förskolenivå. Att lära vuxna läsare att "alla är lika mycket värda" och "tjejer är lika bra som killar" är att dumförklara vuxna människor och hör snarare hemma i en barnbok. Med en så låg nivå på texterna bidrar man också till att lägga debatten på samma låga nivå. Nivån var så låg att jag 2013 avslutade min prenumeration på GP och skrev ett mail tidningen där jag lyfte fram ledaren Elin Grelsson Almestad (läs hennes ledartexter här) som exempel på hur låg nivå det var på ledartexterna. Kärnfrågan för många var också då just jämställdhet, rasism och allas lika värde, men det var redan då uttjatade ämnen som inte hörde hemma i en ledartext. Det handlade snarare om hjärntvätt.

Idag ser GP annorlunda ut. Man har som en av få tidningar i Sverige valt att gå ifrån den självklara vänsterlinjen till att istället utmana medier på riksnivå. Flera av Göteborgs-Postens ledare är idag bland Sveriges främsta och har kommit att bli högt aktade i och med att man vågar ta ut en riktning som utmanar oss läsare. Alice Teodorescu (läs en av hennes texter här) väcker reaktioner men uppfyller sin roll som ledarskribent, hon utmanar. Förändringen GP gått igenom på ledarsidan speglas också i den rena journalistiken och man granskar i högre grad makten än läsarna. Kanske har Göteborgs mutskandaler krossat kärleksrelationerna mellan journalister och kommunens tjänstemän.

Göteborgs-Postens journalistik bedöms som


Public service

Sveriges television, Sveriges radio och Utbildningsradion ingår alla inom public service. Kritikerna är många där Jens Ganman och Aron Flam är två exempel, båda är tidigare SVT-medarbetare. Public service utelämnar information och vinklar sitt innehåll gång på gång, på gång, på gång, på gång. Det eviga gnället om fake news och desinformation saknar också lika många faktiska exempel. Var finns dessa lögner om fake news som vi matas med dagligen? Alice Teodorescu skriver om detta i sin text "En halv sanning är likväl en lögn". Aron Flam säger: Svenska staten väljer ut vissa medier och säger -ni är pålitliga, alla andra är fake news-.

Jens Ganman recenserar public service och debattklimatet
Aron Flam förklarar varför public service misslyckas med sitt uppdrag
Återkommande opartisk journalistik.

Klippet ovan blev också fällt i granskningsnämnden (Länk till artikel i Resumé här.). Mängder av vinklat innehåll blir aldrig anmält till granskningsnämnden och många inslag ligger i gråzonen och är helt enkelt en tolkningsfråga.

Public service bedöms som


Fria tider (friatider.se), Samhällsnytt (samnytt.se)

Fria tider och Samhällsnytt är den mest kända sidorna dit etablerade medier riktar sin smutskastning. De används som ett exempel på vad som är fake news och "farlig journalistik". Här har etablerade medier fel, Fria tider och Samhällsnytt granskas otroligt hårt och de skulle aldrig komma undan med en felaktig artikel. De gräver djupare i statistiken än vi är vana vid och har en invandringskritisk agenda. Sidornas styrkor är också svagheterna, artiklarna blir enkelspåriga och handlar i princip uteslutande om invandring och kriminalitet. Samhällsnytt tenderar däremot att i högre grad nyansera sitt innehåll. Om Aftonbladet och DN m.fl. är för enkelspåriga i sin vänsterjournalistik är istället Fria tider och Samhällsnytt för enkelspåriga i sin invandringsjournalistik. De har inte mer fel än någon annan tidning, men saknar nyanser. Däremot är sidorna tacksamma i avséendet att de rapporterar om de idag "förbjudna" frågorna i samhället. Som läsare är det svårt att veta var gränsen går mellan nyheter och politisk opinionsbildning. Den som bara läser Fria tider eller Samhällsnytt spårar troligtvis för mycket åt ett håll på samma sätt som den som bara tar del av SVT.

Fria tider och Samhällsnytt bedöms som


Expo (expo.se)

Det pratas dagligen om högerpopulism, men vänsterpopulismen existerar också med en lätt touch av fascism. Detta är expo ett utmärkt exempel på.

Expo bedöms som


Nordfront (nordfront.se)

Inte helt rumsrena. Expos motsvarighet på högerkanten.

Nordfront bedöms som


Hönans kraft

Vi saknar alla former av formella relationer. Dessutom sysslar vi inte med journalistik. Vi är ultrademokratiska genom att alla får skriva, varje enskild person berättar om sin verklighet, även om ingen annan håller med.

Hönans kraft bedöms av Hönans kraft som


Andra länkar

mickek69 - SVT som producerar fake news bör inte granska fake news

Nyheter idag - Ann Heberlein efter drevet mot Bali: "Nu är jag nästa byte" (PLUS)

Jönköpings-Posten - Public service är inte så opartiska

I allmänhetens tjänst - Granskning av public service (Facebook)

DGS - GÄSTSKRIBENT THOMAS EK: LÄGG NED OCH ERSÄTT PUBLIC SERVICE

SR P4 Jämtland - Jens Ganman: Ingen tidning skulle våga låta mig skriva det här