Joakim Ruist hyllas efter intervjun i Aktuellt och för att han vågar presentera data som visar att en varje asylinvandrare kostar sverige 74000,- per år. Men man bör vara otroligt varsam när man dansar efter hans pipa.

Han talar både för SD och MP i samma mening

Ruist kritiserar medierna och att de ständigt jagar en konflikt genom att alltid placera två motståndare att debattera med varann (länk till Fredagsintervjun längst ner) där det enda vi som tittare får ut av debatten är människorna har olika åsikter. Någonstans där borde man som nyfrälst Ruist-anhängare ta fram varningsklockan.

Vad Joakim visar med sin forskning är att flyktinginvandringen inte alltid är ekonomisk lönsam för Sverige, men att det inte heller är orsaken till att vi har invandring till Sverige, Ruist påpekar att vi har det av humanitära skäl. Vidare säger han att vi därmed skall lägga mindre fokus på invandringspolitiken och mer på andra områden. Han talar både för SD och MP i samma mening. Hans resultat talar för SD medan analysen/konklusionen talar för MP.

Den omtalade intervjun i Aktuellt

Trots att Ruist forskning delvis provocerar stora delar av vänsterfalangen förstår man inte att han också springer deras ärenden. Han pekar på flera ekonomiska för och nackdelar med invandring till Sverige i ett format som ser ut att passa de invandringskritiska, men egentligen har han kastat in vänsterpropaganda via bakdörren, rakt in i centrum av högerns lägereld.

Vad Joakim försöker göra är att slänga korten på bordet med siffror som talar mot invandringen med slutsatsen att vi ändå måste ha den på grund av de humanitära skälen. Därmed skall debatten flyttas från invandring till andra områden. Exakt det vänstern vill i och med att det är deras svagaste fråga. Det är ett exempel på där Ruist bekräftar vänsterns egna bild av att högern och i särklass SD-väljarna egentligen fokuserar på fel saker och att sakfrågan delvis är oviktig att diskutera. Men det finns ett problem.

Oavsett hur mycket Ruist diskuterar med sig själv och andra om invandringens vara eller icke vara handlar det inte om annat än ekonomi. Invandringens vinster eller kostnad är bara en liten del av vad invandringsdebatten är i stort. Joakim Ruist är som alla forskare totalt insnöade på sitt område, det är också en forskares styrka. Problemet för Ruist är att han utgår från sitt eget område och missar flera andra delar som som inte enbart är förknippad med ekonomi. Nämn exempel som utanförskapsområden, kulturella skillnader och hur de harmoniseras i Sverige, integrationen på ett samhällsplan och orsakerna till varför människor är för eller emot böneutrop. Joakim undersöker ingenting annat än statens kassaflöde i relation till invandring. Därmed blir trots hans tunga forskning och slutsatser ändå ganska svaga i sin smala kontext, Sverige handlar om så mycket mer än bara pengar.

Att Joakim Ruist också har bakgrund inom Miljöpartiet borde också hjälpa till att placera honom, för oavsett hur opartisk man säger sig vara inom forskningsvärlden så sitter där också bara människor. Dessutom rör han sig i forum inom den akademiska världen som har en tydlig vänsteragenda, trots att till och med Socialdemokraterna erkänner att det finns problem. Ett exempel kan ses nedan från SVT Forums sändning.

Joakim Ruist i de akademiska rummen

Om problemet är att Ruist forskning enbart tar sig an ett kassaflöde i Sverige kan vi inte utesluta att han också är en del av lösningen. Med fler personer som Joakim Ruist som vågar presentera känsliga data kan vi också påtala bristerna. Vi behöver ännu fler avhandlingar som presenterar förbjudna siffror samtidigt som personen bakom vågar ställa en fot i varje läger.

Alla data oavsett om den talar för eller emot invandringen behövs för att kunna förbättra situationen och debatten i Sverige. Joakim Ruist gör det få gör, han står med en fot i SD och en fot i MP. Vi behöver fler som honom, som också är totalt insnöade på sitt fält inom exempelvis samhällsvetenskap eller religion kan visa oss data som tystats i Sverige. Genom att lägga ihop alla resultat kan vi börja forma framtiden utifrån dessa. För jag är övertygad om att vi kommer få flera uppvaknanden, uppvaknanden som delvis hjälper oss att förstå vilka som kommer till vårat land men också hur vi skall leva tillsammans med alla som är här. Det är lika viktigt för alla, oavsett om man röstar MP eller SD.

Joakim Ruist i Fredagsintervjun

Hanif Bali & Per Lindgren om Ruist i podden God ton