När EU och Sverige är färdiga med sina regleringar av internet finns bara ett filtrerat reklamblad kvar, där länkar alla är en del av det kommersiella spelet och innehåll filtreras och censureras före det når oss som användare. Exakt det vi tack vare internet kunnat lägga bakom oss.

Det är tack vare internet som den arabiska våren fick sitt fäste. Det var tack vare internet som Piratebay till slut tvingade fram vettiga betallösningar som Spotify och Netflix. Hade politiker fått välja skulle vi fortfarande hämtat våra nyheter och tv från Svenska dagbladet och SVT. Tack och lov kom internet.

Nu går EU och Sverige hårt fram för att reglera internet genom att utöva påtryckningar mot de stora kanalerna, kanaler som Facebook och Youtube. Att Facebook har servrar i Luleå har fram till nu varit positivt för Sverige, nu är det istället farligt och ett hot mot vår demokrati. En server som står på svensk mark kan också utsättas för påtryckningar från svenska myndigheter. Det är också anledningen till att Piratebay ville köpa en ö för att ta sig så långt från svensk mark som möjligt.

Internet är inte längre någonting nytt som eksisterar i periferin, det är en stor del av vår demokrati. Vi kommunicerar, betalar räkningar, delar information och organiserar politiska rörelser. Det är ett hot mot demokratin när en stat börjar reglera ett så kraftigt element som internet. Det är vad man just nu är påväg att klubba igenom inom EU med stöd av svenska politiker, samtidigt utövar Sverige redan påtryckningar mot exempelvis Facebook och Youtube. Vad är det som händer? IPRED är ingenting i jämförelse.

Computing Forever - The EU is About to Destroy The Internet

EU och Sverige har lagt ett förslag där det vi delar granskas och filtreras bort om det bryter de uppsatta reglerna. För upphovsrättsskyddat innehåll som delas kan du som delar tvingas betala en avgift. Dessutom innebär det att en hemsida kan filtreras bort (till exempel vi) eller en youtube-video som delar innehåll från SVT's debattprogram plockas bort. Vi känner igen det från dagens algoritmer på Google, Facebook Twitter och Instagram. Satir och samhällskritik som använder sig av innehåll för att statuera exempel kommer därmed kunna filtreras bort. Om detta nämns ingenting, trots att detta avgörs om bara några dagar.

Det är inte konstigt att det är helt tyst om detta med tanke på att de etablerade medierna står bakom förslaget. Svenska medier och politiker utövade som bekant påtryckningar mot Youtube, Google och Facebook för inte lång tid sedan. Konsekvensen blev bland annat att Google rullade ut en särskild version speciellt utformat för Sverige och Youtube stängde ner och rensade bort flera konton och filmer.

Varför är det då så viktigt för EU och Sverige att begränsa innehållet på internet? Etablerade medier fungerar inte bara som nyhetskanaler utan också som ett sätt för stater att styra opinioner. Vi minns alla hur svenska folket stod bakom Fredrik Reinfeldts "öppna era hjärtan" och Stefan Löfvens "Mitt Sverige bygger inga murar". Bara någon vecka senare vände opinionen till att "Vi måste ta ansvar för Sverige och stoppa inflödet". Vi minns också hur Socialdemokraterna tvärvände i invandringsfrågan 2018 och blev det nya SD. Strax därefter diskuterade vi invandringen överallt och Aftonbladet tillsammans med Expressen började granska kriminalstatistik bland invandrare, var kom det från? Vad som är gemensamt för samtliga tillfällen är att sittande regeringar ändrat sin politik, medierna följer. När medierna förmedlar den "nya läran" hänger medborgarna flitigt på. Internet hotar politikernas maktverktyg. Argumentet man använder är att "hatsajter och fake news skall stoppas och copyrightskyddat material skall skyddas". Så kallade "goda argument" används för att övertyga folket.

Internet används idag för att bilda opinion och dela samhällskritik, nödvändigt om vi skall vidareutveckla vår demokrati och förändra samhällets föråldrade strukturer. Demokratin vi haft fram till idag måste utvecklas och anpassas till dagens förutsättningar och tekniska läge. De första som ryker är samma personer som sitter på ledande positioner, det vill säga de sittande politikerna i Sverige och EU. Verktygen som används i Kina handlar till stor del om att hindra spridningen av information på nätet för att på så vis motverka revolutioner. På samma väg vandrar vi. När Youtube, Google, Facebook, Twitter och andra populära kanaler filtreras och censureras måste vi börja använda oss av VPN-tjänster och använda oss av andra aktörer som duckduckgo.com (istället för Google) eller vk.com/ (istället för Facebook). Människor kan själva sortera innehållet på nätet, det behöver ingen göra åt oss.

Länkar som behandlar ämnet

gp.se - Karlsten: En av vår generations största politiska ödesfrågor

Liberties - Säg nej till censur på nätet i Europa!

Flashback - Censur ett faktum. Google släpper anpassad version av sökmotor för Sverige

Mandag morgen - EU i linedans mellem desinformation og censur (dansk)

Piratpartiet - Svenska regeringen ställer sig bakom krav på censurfilter och länkskatt

Julia Reda - EU censorship machines and link tax laws are nearing the finish line

NyTeknik - Ipred-lagen skadar rättsstaten – och stoppar inte fildelning

SVD - Eu monterar ned yttrandefriheten (fr 2011)

Expressen - "Youtubes Europachef Ben McOwen Wilson deltog på fredagen i ett möte med regeringen och Tidningsutgivarna"

NyTeknik - Blockeringen av Pirate Bay har inte gjort någon skillnad

Nyheter24 - Piratpartiet: "Riv upp EU-direktivet som ligger bakom IPRED-lagen"