När klockan klingar tolv är valet här efter en valrörelse som så lång känts ganska långtråkig och lam, trots att alla partier utropat det "VIKTIGASTE VALET GENOM TIDERNA". Politikerna tycks trötta, de gamla tuggar på som man alltid gjort. Nu ser vi någonting hända, plötsligt ser vi början på en ny, en aggressivare generation som tar vid. Är detta generation yolo?

I skrivande stund har jag precis sett färdigt på en livesänd stream på twitter, en ovanligt stor bilbrand med runt 10 bilar inblandade i Frölunda strax utanför Göteborg. Vad jag ser från Göteborg är ungefär det jag lämnade för snart 10 år sedan. Det sista jag gjorde var att ta emot flygande gatstenar och raketer som sköts mot oss, vi var 5 väktare som med gasen i botten tvingades köra mot färdriktningen för att komma undan. Det var i Backa och bränderna hade redan då härjat i flera år. Det kändes helt rätt att sätta sig på ett universitet i Norge några år och göra någonting helt annat.

Jag minns att man i början av 90-talets Göteborg stal bilar och bilstereos till förbannelse. En 240 var lätt att tjuvkoppla och vi visste att det bara var att vänta på att polisen skulle ringa och berätta att bilen är hittad. Vi hämtade bilen och tog med tjuvgodset som också låg i bilen, två enorma blomkrukor med jord i bagagen och en tom glasskartong i framsätet. Idag brinner istället bilarna i samma takt som man snodde bilar för 30 år sedan. Livestreamen idag fick mig att känna det jag känt flera gånger årligen de senaste åren.

Jag är innerligt trött på att höra om vem det är som bränner bilarna och hur man måste öppna fritidsgårdar. Jag är inte heller intresserad av vem det är som bränner bilarna, nu är jag intresserad av att detta måste få ett slut, oavsett vem som står ansvarig eller vilket parti som har de bästa lösningarna. Låt det inte gå 20 år till före någonting händer.

Zagros Hama sände bilbränderna live på twitter

En ny generation politiker?

Zagros Hama är en moderatpolitiker i Göteborg som trots sina egna små tendenser att ibland dra åt vänster ändå inte är rädd för att dra ännu kraftigare åt höger emellanåt. Det visar på en större nyans än vi är vana vid hos politiker och är troligtvis också därför Hanif Bali blivit så populär. Ingenting är evigt blått. Zagros var 10 år gammal när jag runt 2009 fick nog som väktare och lämnade Göteborg. Han har alltså växt upp i detta, kanske är det därför han är mycket mer aggressiv i sin framtoning, eller är det för att han bara är 19 år? Han påminner på många sätt om en göteborgsk version av Hanif Bali, om så något mindre slipad och något yngre. Trots att man i första anblicken får känslan av att Zagros Hama just nu driver valrörelse från sitt eget vardagsrum inser jag samtidigt hans styrka. Han promotar sig själv, driver en hemsida, gör reklam för sig själv med photoshopade personsedlar. Han har drivet som jag upplever att vi saknar idag, han står sist på moderaternas lista men ger intrycket av att vilja komma högre upp för att kunna förändra på allvar, inte för att få bli heltidspolitiker. Han är aktiv, berör och har visioner. Väver inte in någonting, han är inte rädd för att kränka en lättkränkt.

Dkjo87UW4AMsEW-.jpg

Zagros Hama

Valåret har varit det tröttaste jag sett på länge. Jag har inte sett någon av partiledarna på hela sommaren, trots att man skriker att detta är det "VIKTIGASTE VALET GENOM TIDERNA". Alexander Bard satte fingret på en riktigt intressant fråga under almedalsveckan, citat "Hanif Bali är moderaternas största stjärna på nätet, men han är inte ens här?". Istället får vi höra det gamla tugget om att partierna skall förändra Sverige, precis på samma sätt som jag minns det från alla val, se själv på en 13 år gammal partiledardebatt. "Välfärd, sjukvård och skolan måste bli bättre och tryggheten måste öka". Jag är ledsen. Jag har sett denna debatten fyra gånger detta året.

Samma gamla trötta fraser om och om igen

Vad jag tror mig se nu är en ny generation politiker som ser på Sverige med andra ögon än dagens toppolitiker. Zagros Hama skriver själv att han är den "politiska korrekthetens största fiende" och visar samtidigt ett extremt driv. Dessutom är det också han som del av den nya generationens politiker livesänder från kvällens bilbränder. Zagros Hama står själv och filmar i 16 minuter, han dokumenterar och driver plötsligt en journalistik på liknande sätt som Joakim Lamotte brukar, skillnaden är att Zagros filmar medan det händer. Han symbolförfäras inte ut i media, han påverkas personligen. Han rör sig i det Sverige som andra nämner som svartmålning. Påverkar en sådan sak våra framtida politiker? Jag tror det.

Så till nästa fråga. Vem av våra högsta politiker har gett upp internet som sin viktigaste plattform och istället fokuserar på att nu ut genom public service och skvallerpressen? I princip alla. Man fokuserar istället på gammelmedia, medierna som de unga inte ens följer. Hälften av partiledarna tackade nej till Matgeeks politiskt neutrala youtubekanal med 230.000 följare men syns istället i den hårt politiskt vinklade och kritiserade pride-debatten. Ebba Busch Thor ångrade i efterhand att hon var där.

Läs också:Matgeek, debattklimatet och Sverigedemokraterna

Jag är övertygad om att det finns högar av nykomlingar inom politiken som resonerar som Zagros. Hanif Bali är bara det första vi ser av en ny generation som är på gång. Mer än man kan säga om dagens politiker som ser makten och sin egen position som den viktigaste valfrågan. Jag tror inte vi ser generation yolo än, men vänta 10 år.

Extern länk: zagroshama.com

Extern länk: Zagros Hama's egen valfilm