I år är det val, men vad är vitsen med valet när allt ändå går åt helvete? Vi på Hönans kraft är först i Sverige med att presentera de slutgiltiga valresultaten för åren 2018 och 2022.

Sentios junimätning visar att SD är sveriges största parti, att motarbeta har inte hjälpt. Trots att SD visar sig som största parti finns en större koalition. Koalitionerna Alliansen och S-blocket får däremot ingen en egen majoritet, inte heller SD. Det kommer krävas blocköverskridande sammarbeten för att få till en majoritet, vilket inte är helt lätt. För majoritet krävs antingen att samtliga partier utom M och SD går ihop eller att S och M tillsammans med minst ett stödparti går ihop. Det skulle skapa ett kaos bland samtliga partimedlemmar, oavsett parti.

Sentio opinionsundersökning juni 2018
S MP V M L KD C SD
21,7% 4,8% 9,7% 17,1% 7,0% 3,3% 7,2% 26,0%

Vi har sett kaoset och raset inom S med den strängare invandringspolitiken, här skall istället V och MP hyllas för att stå fast vid sin linje oavsett om man är för eller emot. Tanken hos S tycks vara att locka tillbaka väljare som gått till SD och samtidigt visa att man "tar ansvar" för de "utmaningar" Sverige ställts inför. Konsekvensen har blivit att många S-väljare istället valt att gå till V, MP och C medan SD-sossarna redan tagit klivet över till SD. Väljarna som nu valt SD har betalat ett högt pris, det sociala priset och samtidigt blivit spottade på i 10 års tid, att plötsligt gå tillbaka till S är inte aktuellt, väljaren är bränd.

På samma sätt kommer en koalition mellan S och M skapa interna strider, att sammarbeta på detta sättet med sin absoluta motståndare är omöjligt för många inom partiet. Samma problem uppstår om S, V, MP, L och C hamnar i regering, väljarna väljer andra partier.

Läs tidigare Ronnie Wenngren: "Jag har röstat på socialdemokraterna i samtliga val sedan skolvalet på 70-talet

Så hur kommer detta sluta? Det kommer sluta med kaos. Valet 2018 måste sluta med en konstig sammansättning av partier i en koalition för att bilda egen regering, bilden av SD som enda opositionsparti kommer bli ännu starkare och SD växer ännu mer, precis som man gjort fram till idag.

Vinnarna av valet 2018 kan omöjligt bli SD, istället blir det en blå-röd regering. Sorg för SD-väljare som med de senaste opinionsmätningarna ser ljust på utvecklingen, positivt för blå-röda som trots sina väljartapp ändå lyckas stänga ute SD.

Vad blir då resultatet i valet 2022? Då har SD haft ännu fyra år på sig att utmåla sig som enda opositionsparti samtidigt som de röda och blå lyckas genomföra sin politik på samma sätt man gjort fram till idag. SD har växt sig ännu större, kanske kommer ännu ett parti in i riksdagen med exempel som Alternativ för Sverige eller Medborgerlig Samling, som sagt sig villiga att sammarbeta. SD kommer växa så länge de isoleras och skräcken de andra partierna känner inför att sammarbeta med SD är inte i närheten av den skräcken man känner den dagen SD får egen majoritet. Oavsett vad man tycker visar utvecklingen att så blir fallet.

Det finns två tänkbara lösningarna på problemet. Antingen visar de blå-röda att man menar allvar med sin politik, visioner och mål måste innebära reformer som visas i statistiken. Sjukvård, miljö, integration och infrastruktur är exempel på ämnen som behandlats i mellan 15-50 års tid. Under valet 2006 sa många forskare och partiledare att det är 10 år kvar innan det är försent att rädda miljön. Det var alltså försent för två år sedan. SOM-institutet uppgav i sin rapport Du stora nya värld (Holmberg och Weibull, 2006, s14) att "Miljöförstöringen uppfattades som mest oroande i första mätningen 1986 då hela 72 procent sa att de var -mycket oroade-". Det är 32 år sedan. Ämnet är fortfarande aktuellt, sluta tjata eller gör någonting.

Valduellen 2006 - "om 10 år är det försent"

Det andra alternativet är att SD tvingas bekänna färg, ett sammarbete där SD ingår kommer tvinga partiet att bekänna färg, förväntningarna är omöjliga att uppfylla för partiet och sveriges politiska stressfraktur kan äntligen börja läka. Att fortsätta frysa ut SD kommer förr eller senare föra till att SD får egen majoritet, eller ingår i en koalition med helt andra partier. Vad är bäst för Sverige? Det bästa är givetvis att samtliga partier upphör med principer och floskler och börjar prioritera handlingskraft och proaktiva åtgärder. Norge och Danmark är ännu välfungerande länder där kritiken mot FrP och Dansk folkeparti är saklig, till skillnad mot debatten i Sverige.