Idag (22/5) publicerade Jyllands-posten en artikel där man skriver att Pusher Street i Christiania stängs under de närmaste dagarna. Jag tog mig till Christiania för att försöka ta reda på vad som händer där.

Jyllans-posten: Christianitter blokerer adgangen til Pusher Street

Framme i Christianshavn ser jag hur Pusher Street är igenbommad, avspärrat med stängsel förtäckta med svarta insynsskydd och skyltar med texten - "Pusher Street er lukket de næste par dage - vi åbner op igen til en mere hyggelig gade", vid ingångarna sitter idéellt arbetande vakter som hindrar obehöriga från att ta sig in. På insidan hörs hur man städar, sågar, bär skräp och renoverar. Personerna som vaktar ingångarna är sparsmakade med sin information som vanligt, men säger att man nu bygger ett nytt, trevligare Pusher Street som skall vara mer lättillgängligt för alla. Min tolkning är att man vill ta tillbaka den delen av området som sedan länge varit ockuperat av droger. Det ser också ut att vara ett drag för att slippa polisens och kommunens många razzior, ett drag för att undvika att kommunen jämnar området med marken.

Christiania är främst känt som en kvarleva från 70-talet där tanken med fristaden är att skapa ett alternativt parallellsamhället där inga fasta lagar råder, men man har satt upp regler som förbjuder tunga droger, vapen, våld samt bostadshandel. Drogerna har blivit synonymt med Christiania och har i åratal ställt till problem för christianiterna som riskerar få sin stad nedstängd av kommunen. Därför har man valt att begränsa drogerna till enbart lätta droger förpassade till ett område, Pusher Street.

Bild: Hönans kraft. Christiania är sig likt, däremot är rökmattan borta.

Trots att drogförsäljningen är reglerad har området sedan länge varit en nagel i ögat för Köpenhamns kommun, också på grund av att området är just en fristad som ställt sig utanför samhällets regler och normer, en plätt som går helt i osynk med resten av Danmark. Inte blir det lättare för kommunen när Christiania är en av Köpenhamns största turistattraktioner. Det har sedan 70-talet varit en evig kamp mellan Christiania och kommunen, där olika medel används för att en gång för alla "ta tillbaka" den delen av Köpenhamn som christianiterna ockuperat. Typiska knep kommunen använt sig av är att yrka på rivning då många byggnader saknar tillstånd, dessutom har polisen varje år gått in och genomfört tillslag mot försäljarna. Det senaste tillslaget genomfördes av polisen den 18 maj, för bara några dagar sedan.

Det är uppenbart att det senaste tillslaget är anledningen till att man tillfälligt stängt Pusher Street. Danska TV2 skriver att 15 personer anhållits vilket också borde innebära att många av försäljarna sitter i en fängelsehåla i väntan på en rättslig process. Kanske är det därför christianiterna nu genomför förändringar, för att slippa bli störda av försäljarna.

Bild: Hönans kraft. Övriga delar av Christiania flyter på så vanligt, cannabis är en detalj i periferin.

En facelift av Pusher Street innebär inte enligt de jag pratat med att drogförsäljningen upphör, så snart gatan öppnar igen kommer försäljarna tillbaka. Men stängningen idag skapade stora bekymmer för kunderna. En man runt 55+ hade helt missat att gatan var stängd vilket resulterade i en spontan frustration och irritation. Han hänvisas till ytorna utanför Christiania, ingen försäljning får ske inne på området. Däremot syns inga försäljare till någonstans, inte heller utanför.

Att polisen gjort någonting som får förändringar i Christiania är klart, men inga fler än christianiterna vet hur det kommer se ut framöver. Kanske är det en skenmanöver för att helt bygga bort möjligheten till försäljning, kanske lurar man försäljarna ut ur Christiania? Ikväll publicerade Jyllands-posten ännu en artikel som eventuellt talar för att så blir fallet, där christianiterna beskriver situationen som ohållbar, exakt vad det innebär återstår att se.